En av verdens mest anerkjente billedkunstnere

Edvard Munch

Edvard Munch, Norges og en av verdens mest anerkjente billedkunstnere, har røtter i Vågå, og hans tilknytning til Vågå og farsslekta er et av Gammel-Kleppes satsingsområder.

Hvis Edvard Munch hadde levd idag, ville han ha kommet til Gammel-Kleppe for å møte slekta si, siden Ingunn Munch Lindvig, vertinna på Gammel-Kleppe, er tipp-tipp-tipp- og 4X tippoldebarnet til Edvard Munchs oldefar og tippoldefar, vågåprestene Peder Munch og Johan Storm.  Disse to var prester i Vågå fra 1746 til 1786, og familien Munch har alltid ansett prestegården Ullinsvin og Vågå kirke som et arnested for familien.

I 1924 skriver maleren Edvard Munch til Jens Thiis – direktør for Nasjonalgalleriet.

«Nu har jeg reist i flere måneder. Jeg må jo ha fred, det er sandelig ikke lett i dette landet. Jeg må reise fra sted til sted, så aldri noen vet hvor jeg er, for å få fred. Jeg er i Vågå, vet DE at slekten min er der fra?

På kirkegården der fant jeg virkelig to gravsteder, både en Munch og en Bjølstad. Det er jo merkelig. Det er kampen mellom disse to slektene som blir til i malerier hos meg».


På Gammel-Kleppe bygger vi nå en «museumslåve» som vil formidle hvordan Edvard Munch sin farsslekt påvirket kunstneren og hans liv. Her vil du få sjansen til å bli kjent med kjente og ukjente personer fra Edvard Munchs farsslekt og vi vil vise et vidt spekter av orginale gjenstander, dokumenter og bilder fra hans oppvekst og fra de ulike slektningenes liv, som kaster nytt lys over sider av hans liv, verdigrunnlag og omgivelser.

Spaden settes i jorda høsten 2020 og vi vil invitere til åpning av Munchpunkt -Vågå på Gammel-Kleppe innen et par år.

Sammen med flere andre reiselivsaktører, Vågå kommune og Vågå kirke er vi iferd med å lage tilbudet «Vandring i Edvard Munchs fotspor» fra Bessheim til Vågåmo, og sammen med Orfeus Forlag skal vi lage bok om Edvard Munch og Vågå – om slekt, tro og landskap. For dere som går på Vinmonopolet kommer det ut en egen vin høsten 2020 – med navnet Edvard Munch – Vågå  - omtrent samtidig med at det nye Munchmuseet åpner i Oslo. Følg oss på Facebook for oppdatering.

Bestill ditt opphold i dag